Arrendeavtalet 1.1.2027


​​​Skriv på invånarinitiativet/kuntalaisaloite!

Här informerar vi åren 2024-2026 om förhandlingarna gällande det nya arrendekontraktet på 30 år fr.o.m. 1.1.2027. 

Tidtabellen är följande:

  • År 2024 -2025 förhandlar samarbetsföreningen Helsingin Siirtolapuutarhojen Alueyhdistys om principerna för ett gemensamt ramavtal med staden. 
     

  • 05-08 / 2025 kommer staden att höra envar koloniträdgård skriftligt, detta inkluderar Brunakärr
     

  • Hösten 2025 kommer staden att föra principen om hur hyran bestäms samt hyrans nivå till beslutsfattning till miljönämnden
     

  • År 2026 uppgörs arrendeavtalet med staden och skilt för varje enskild koloniträdgårdsförening. Föreningarna  ska därefter ingå nya arrendeavtal för varje enskild trädgårdslott.
     

  • 1.1.2027 Arrendeavtalet träder i kraft.

Artiklar och debattinlägg om och kring arrendeavtalet 2025

April 2025

Samarbetsföreningen höll möte 23.4.2025. Staden hade potentiellt fört hyran samt principen för hur hyran bestäms till beslut inför miljönämnden 13.5.2025 men har bestämt att skjuta upp ärendet till hösten. Alla nio koloniträdgårdard beslöt att gemensamt förbereda ett dokument med målsättning att förhindra att staden fattar ett principiellt beslut om att hyran bestäms på det sätt som föreslagits. Ytterligare beslöt alla nio koloniträdgårdar att anställa en konsult för att värdera marken för koloniträdgårdarna baserat på deras respektiva byggrätt. Du kan läsa mera om förhandlingarna i styrelsens brev.

Mars 2025

I samband med kommunalvalet i april har vi goda möjligheter att fråga kandidaterna hur de ser på koloniträdgårdarnas framtid och arrendets storlek.
Efter valet kommer ännu nuvarande stadsmijönämnd att behandla arrendeavtalet. Om vi inte godkänner nämndens beslut kan vi ännu remittera saken till nyutsedda stadsmiljönämnden. Läs mer i Niklas Koppatz femte brev om förhandlingarna. Han ger tips för att få reda på hur kandidaterna tänker om koloniträdgårdarna och tackar kolonister som hjälpt till med motiveringar och uträdkningar för vår sak.

Februari 2025

Förhandlingarna om markens värde och arrendet stampar på stället. Stadens förhandlare anser att koloniträdgårdarna är elititstiska semesterbyar och vill utgå från ett markpris som skulle fyrfaldigar arrendet i Brunakärr och Kumpula samt trefaldigar arrendet för övriga områden. Det skulle tvinga många låginkomsttagare och pensionärer att ge upp sina trädgårdsodlingar och sälja sin stuga.

För att påverka staden och dess politiker (och med tanke på kommunaltvalet i april och nya fullmäktigeledamöter) gjorde ordförande för samarbetsföreningen Helsingfors koloniträdgårdar, Niklas Koppatz ett invånarinitiativ om skäligare markhyra för koloniträdgårdarna. Helsingfors koloniträdgårdsföreningar hoppas att det ska aktivera helsingforsare att ge sitt stöd för en fortsatt koloniträdgårdstradition.

December 2024

I december 2024 vet vi att staden siktar på 30-åriga avtal för alla Hellsingfors nio  koloniträdgårdar.

Arrendet ska stiga, men föreningarna kan inte godkänna stadens förslag om 3-4-faldiga arrrenden. Det kan ännu kräva politiska påtryckningar och ett stormöte. Samarbetsföreningen hoppas att kolonisterna då ställer upp och medverkar. En tjänsteman på tomtavdelningen har rätt att ta beslutet om arrendet/m2. Frågan går alltså inte nödvändigtvis alls via  nämnder eller fullmäktige. som tidigare.

Föreningarna ska få möjlighet att ta lån för större investeringar mot arrendeavtalet som säkerhet.

Staden vill att allmänheten ska kunna gå och cykla igenom koloniträdgårdarna på samma sätt som i andra stadens parker. I Brunakärr skulle det betyda att åtminstone Kiskovägens port, förutom Naguvägens, också måste vara öppen dagtid under säsongen. Det har också varit tal om att förlänga säsongen då portarna ska vara öppna för allmänheten med två månader, dvs. aprill och oktober.

Stadens stadsmiljösektor vill föra över allt ansvar och kostnaderna för underhåll för de allmänna områdena till föreningarna. Staden kan fortsätta sköta huvudvägen. I Brunakärr har vi redan ansvaret för nästan allt; buskar, gräsmattor, infran (vatten, el, toaletter, duschar, bastu och 1,5 km sandvägar, vägbelysning, dräneringssystem med vattenpumpar, dräneringsbrunnar och slambrunnar). Från 2027 skulle vi själva få stå för kostnaderna för underhåll av vägarna (inklusive stenmjöl), mull till planteringar och gräsmattor på allmänna områden som vi hittills fått av Stara. Vi skulle antagligen också få ta hand om de cirka 80 meter nya planteringar med träd, buskar, klängväxter mm. innanför bullerväggen som staden skulle sköta.

Förhandlingar hösten 2024

Då utstakas gemensamma principer för koloniträdgårdarnas arrendeavtal. Då representeras de nio föreningarna av en arbetsgrupp med samarbetsföreningens ordförande Niklas Koppatz och  styrelsemedlemmarna Juha  Tuhkanen (Kumpula) och Annu Brotherus (Pakila). De rapporterar regelbundet framstegen vid samarbetsföreningens styrelsemöten och informerar föreningarnas medlemmar per brev som kan läsas på denna sida.

De slutliga arrendeavtalen görs skilt för och med varje koloniträdgårdsförening. Arrendeavtalen ska vara klara under år 2026.

Info- och diskussionsmöte i Brunakärr 28.9.2024
Styrelsen informerade medlemmarna hur arrendeavtalsförhandlingarna mellan samarbetsföreningen och staden kommit igång. Cirka 40 kolonister var på plats. Informationen finns också i nyhetsbrevet  Bulletinen för oktober-december 2024.

Om arrendeavtalet i medierna 2024: