Vatten- och avloppsrenovering vid kolonigränsen 2024-2025

31.10.2023 kl. 12:13
HRM/HSY renoverar vatten- och avloppsnätet intill koloniträdgården åren 2024-2025.

Helsingfors Region- och Miljötjänster - Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut (HRM/HSY) renoverar åren 2024-2025 vatten- och avloppsnätet som löper från Lillhoplax till gamla Brunakärr, dvs. upp längs södra gränsen av koloniträdgården och vidare upp till Ortonbacken.

De lottinnehavare som direkt berörs av projektet hade tisdag 24.10 möjlighet att ta del av den slutliga planen på Storstugan. Ett tidigare info med en preliminär planen ordnades på vårvintern. HRM fortsätter att hålla kolonister och föreningen underrättad under projektets gång.

Arbetet kommer att ha inverkan på användningen av Bastubacken: Vi kommer t.ex. att vara utan Kvistbacken från hösten 2024 till våren 2025. Därför lönar dig sig att utnyttja den redan nu, om det är möjligt.

HRM:s preliminära tidtabell ser ut så här (24.10.2023)

  • Nov-dec 2023: upphandling av entreprenör.
  • Dec 2023: HRM:s styrelse godkänner projektet.
  • Vår 2024: Arbetet inleds med början i Lillhoplax.
  • Sensommaren 2024: Arbetet når koloniträdgårdsgränsen.
  • Vår 2025: Arbetet blir klart vid koloniträdgården.

Vad kommer att hända?

HRM siktar på att inleda arbetena vid koloniträdgården tidigast i mitten av augusti för att koloniträdgårdsverksamheten ska kunna fortsätta. Det är vad föreningen önskat.

Arbetet påverkar mest de lotter som gränsar mot bostadsområdet i söder (lotterna 82-87, 89, 96-99 och 101) eftersom grävarbetena där delvis går in på lotterna och en stuga måste flyttas undan arbetena. Alla kolonister vid gränsen mellan Kiskovägen och Pargasvägen var representerade vid informationstillfället och några från sträckan Pargasvägen-Naguvägen, som påverkas mindre av arbetet. Se kartan med  streckad linje var arbetena sker ungefär.

Byggandet av vatten- och avloppsnätet innebär 7 meter breda diken och förutsätter att staketet till koloniträdgården tas ner samt att en del träd fälls vid koloniträdgårdsgränsen och på Bastubacken. Arbetsområdet avgränsas med arbetsstängsel. Vi får närmare information om hur arbetet görs när HRM:s entreprenör får gjort en arbetsplan.

HRM har i sin egen plan beaktat ytvattenrinningen in på området, gamla avloppsbrunnar som läckt samt ett bestånd av ytterst invasiv Parkslide, ska åtgärdas på tillbörligt sätt.

Föreningens styrelse följer med projektet och arbetar för att minimera de negativa effekterna för koloniträdgården och lottinnehavarna. Kolonisterna informeras om allt som påverkar koloniträdgårdsverksamheten.

Läs mer:
HRM/HSY inleder planering av vatten- och avloppsrenovering med syn på lotter som gränsar mot bostadsområdet (23.8.2022)